2022 m. archyvas
Konkursinė lietuvių kūrėjų animacijos programa

Pirmą kartą BLONe – lietuviškų animacinių filmų konkursinė programa! Nuo įsimintiniausių studentų darbų iki virtuozų trumpametražių filmų, kuriuos įvertins tarptautinė žiūri, o žiūrovai galės susipažinti su Lietuvos animacijos įvairove.

Bestija
Bestija #

2022 / Lietuva / 2 min. 0 sek.

Elnias bėga mišku, kol įvyksta netikėtas susidūrimas.

Režisierė: Emilija Gustaitytė Scenarijaus autorė: Emilija Gustaitytė Prodiuserė: Emilija Gustaitytė, VDA Gamintojas: Vilniaus dailės akademija

Įsilaužimas
Įsilaužimas #

2022 / Lietuva / 2 min. 29 sek.

Šaltą naktį biure pasilikęs vidutinio amžiaus vyras sulaukia šiurpaus įsibrovimo.

Režisierius: Juozas Žutautas Scenarijaus autorius: Juozas Žutautas Prodiuseriai: Juozas Žutautas, VDA Gamintojas: Vilniaus dailės akademija

Burbule
Burbule #

2022 / Lietuva / 7 min. 20 sek.

Žmogaus išsigelbėjimas iš nesustabdomos katastrofos žemėje – Marsas. Distopinės ateities pasaulis, kiek įmanoma, individualus, o vartotojiškumas – tai nauja pasaulio santvarka, kuria palaikoma ši planeta. Gero linkinčios technologijos iš visų elektroninių jėgų stengiasi tenkinti žmogų ir jo poreikius. Dirbtinis intelektas, nenorėdamas praleisti nė vieno žmogaus poreikio, jį stebi, o bandydamas imituoti gamtą stebėjimo kameras paverčia paukščiais. Elektroninio pašto darbuotojai virsta žuvimis.

Patekęs čia žmogus – išgelbėtas laimingasis. Filmas kelia klausimą, kaip jausis ateities žmogus, palikęs žemę nykti, atsiskyręs nuo visuomenės ir tuo metu tenkinantis tik savo asmeninius poreikius?

Režisierė: Vilma Razmutė Scenarijaus autorė: Vilma Razmutė Prodiuserė: Vilma Razmutė

Elena
Elena #

2021 / Lietuva, Prancūzija, Kroatija / 12 min. 27 sek.

Elena mėgaujasi gyvenimu debesyse, kol susipažįsta su žavinguoju Raudonuoju Gervinu ir jos viduje įsišaknija sėkla. Elena nepasirengusi pokyčiams ir aukai, kurių pareikalauja jos gyvenime atsiradusi sėkla, todėl išplėšia ją iš savęs. Netrukus ji suvoks šio veiksmo pasekmes.

Režisierė: Birutė Sodeikaitė Scenarijaus autorė: Birutė Sodeikaitė Prodiuserė: Agnė Adomėnė Gamintojas: „Art Shot“

Baimė
Baimė #

2022 / Lietuva / 3 min. 43 sek.

Julius Zubavičius ir Antanas Skučas pristato eksperimentinį animacinį trumpametražį filmą „Baimė“. Jame skenuoto trimačio Vilniaus fone galėsime klausytis filosofo ir mąstytojo Jiddu Krishnamurčio žodžių. Šiuo metu svarbu išmokti kovoti su baimės apraiškomis, kai žiniasklaida ir socialinis gyvenimas mirga užgriuvusiomis krizėmis.

Režisieriai: Julius Zubavičius, Antanas Skučas Scenarijaus autoriai: Julius Zubavičius, Antanas Skučas Prodiuseriai: Julius Zubavičius, Antanas Skučas

Pusė
Pusė #

2022 / Lietuva / 1 min. 32 sek.

Mergaitės pasaulio suvokimas dalijasi perpus, kai ima žaisti vaizduotė.

Režisierė: Gabija Butkutė Scenarijaus autorė: Gabija Butkutė Prodiuseriai: Gabija Butkutė, VDA Gamintojas: Vilniaus dailės akademija

Kodleduk
Kodleduk #

2022 / Lietuva / 2 min. 20 sek.

Mažame keistame miestelyje gyvena dar mažesnis apvalus vyrukas vardu Kodledukas. Šio vyruko aistra – įrašinėti ir archyvuoti viso miestelio veiksmus. Jis apsėdo miestą mikrofonais ir kameromis – niekas nelieka nepastebėtas Kodleduko. Visi įrašyti garsai ir vaizdai keliauja į pusiau organines, pusiau mechanines jo paties sukonstruotas mašinas, kuriose tūno archyvuota miesto dvasia, taigi Kodledukas niekada nebūna vienišas savo mažame butuke pačiame aukščiausiame 22-ame aukšte.

Režisierė: Martyna Kairaitytė Scenarijaus autorė: Martyna Kairaitytė Prodiuserė: Martyna Kairaitytė

Mėlynasis mėnulis
Mėlynasis mėnulis #

2021 / Lietuva / 8 min. 33 sek.

Filmas „Mėlynasis mėnulis“ – tai metaforiška banginio kelionė kosmosu, prisimenant savo gyvenimą, kuris netikėtai labai panašus į mūsų visų.

Režisierius: Vytautas Kazlauskas Scenarijaus autoriai: Vytautas Kazlauskas, Živilė Zablackaitė Prodiuserė: Austėja Gaputytė Gamintojas: „Madstone“

Mora Mora
Mora Mora #

2021 / Lietuva / 10 min. 5 sek.

Maža mergaitė Mora grimzta begalinėje jūroje. Bangose plūduriuojantis fortepijonas, kurį iš pradžių Mora palaiko maža sala, tampa jos laikinu išsigelbėjimu. Supratusi, kad paspaudusi instrumento klavišus ji gali valdyti vėją, Mora pradeda kelionę po miegantį pasaulį. Pažindama jį ir ten gyvenančias būtybes, Mora ieško būdų, kaip prikelti tą pasaulį iš snaudulio.

Režisierė: Jurga Šeduikytė Scenarijaus autorė: Jurga Šeduikytė Prodiuserė: Giedrė Burokaitė Gamintojas: „Meno avilys“

Morsė. Gimtadienis
Morsė. Gimtadienis #

2021 / Lietuva / 14 min. 25 sek.

Paprastoje šeimoje pasirodo svečias – jūrų kiaulytė Morsė ir viskas ne tik šeimoje, bet ir bute keičiasi. Morsė aktyviu charakteriu, asmeniniu pavyzdžiu ne tik keičia kiekvieno požiūrį, įpročius, bet ir mentalitetą.

Režisierius: Ilja Bereznickas Scenarijaus autorė: Irina Margolina Prodiuserė: Natalija Ju Gamintojas: Asociacija „Jaunimo studija“

Vienintelis šūvis
Vienintelis šūvis #

2022 / Lietuva / 1 min. 18 sek.

Trumpa istorija apie berniuką, kuris svajoja tapti medžiotoju. Jis mano, kad tai jį pavers tikru vyru. Tačiau jautriai vaiko širdutei labai greitai tenka suprasti, kad sužeisti gyvūną nėra taip paprasta. Filmas įkvėptas Jono Biliūno novelės „Kliudžiau“.

Režisierė: Greta Semionovaitė Scenarijaus autorė: Greta Semionovaitė Prodiuserė: Greta Semionovaitė

Uodega vizgina šunį
Uodega vizgina šunį #

2021 / Lietuva / 2 min. 39 sek.

„Uodega vizgina šunį“ – trumpametražis animacinis filmas apie socialinių standartų atitikimą ir neracionalų šių standartų siekimą aukojant savo individualumą ar sveikatą. Kūrinyje atkreipiamas dėmesys į vyraujančius gyvūno veislės ir ekvivalenčius žmogaus grožio standartus.

Režisierė: Dovilė Rapalytė Scenarijaus autorė: Dovilė Rapalytė Prodiuserė: Dovilė Rapalytė

Aš pavargau
Aš pavargau #

2021 / Lietuva / 1 min. 38 sek.

Prisimenu, kaip laukiau jo pargrįžtančio iš darbo... Vaikystėje jaučiausi įžeista, nes jis nuolat neturėdavo laiko, vis buvo pavargęs, tačiau visos akimirkos, kurias praleidome ir leidžiame kartu, man neįkainojamos. Tegul ši trumpa animacija tampa priminimu tėvams, jog vaikai, kad ir kaip bebūtų, juos labai myli, ima iš jų pavyzdį ir visad laukia.

Režisierė: Eva Rodz Scenarijaus autorė: Eva Rodz Prodiuserė: Eva Rodz Gamintojai: Vilniaus dailės akademija, „ArtEZ“ menų universitetas