2023 m. archyvas
Tarptautinė konkursinė programa

Jums pasimėgauti – geriausi trumpo metro animacijos darbai iš Baltijos ir Šiaurės šalių. Programoje pristatomi išskirtiniai filmai iš Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Norvegijos, Švedijos, Estijos, Suomijos, Latvijos ir Lietuvos, besivaržantys dėl geriausio trumpo metro animacinio filmo apdovanojimo, kurį įteiks tarptautinė žiuri.
Žiuri: Jean-François Le Corre, Antanas Skučas, Marie-Laure Guisset

Viršūnė
Viršūnė #

2022 m. / Danija / 7 min. 2 sek.

Nenuilstančią lenktynininkę Kirą kamuoja įkyrus tobulumo poreikis – niekas neatrodo pakankamai gerai. Jei ji neįsisąmonins savo savivertės, nuvažiuos neišvengiamos destrukcijos keliu.

Režisierius: Jacob Møller Scenarijaus autorius: Jacob Møller Prodiuserė: Lotte Kronborg Thomsen Gamintojas: „The Animation Workshop“

Burokų kvapas ir amžinai gyvenantys žmonės
Burokų kvapas ir amžinai gyvenantys žmonės #

2023 m. / Vokietija / 12 min. 0 sek.

Tolimoje planetoje, visai nepanašioje į mūsiškę, mokslininkas vardu Tikhonas atranda nemirtingumo paslaptį – burokų kvapą. Tie, kas apsupa save šiuo kvapu, gyvens amžinai. Tačiau dėl besaikio burokų kvapo naudojimo netrukus planetą apgaubia nepralaidi purpurinė atmosfera. Nemirtingumas plinta it virusas: mirtis dabar ne tik išvengiama, bet ir neįmanoma.

Režisieriai: Petra Stipetić, Maren Wiese Scenarijaus autoriai: Petra Stipetić, Maren Wiese Prodiuseris: „DOK Front“ Gamintojas: „DOK Front“

Tarakonai
Tarakonai #

2022 m. / Norvegija / 9 min. 44 sek.

Kiek toli esi pasiruošęs eiti, kad tave priimtų? Distopiškam miestui gresia griūtis, nes užplūdo tarakonai. Brolija išsiunčia 17-metį Timą į misiją – susprogdinti tarakonų irštvą ir išgelbėti miestą. Tačiau susitikimas su nepažįstamuoju priverčia Timą persvarstyti savo tikrovės sampratą.

Režisierius: Adel Khan Farooq Scenarijaus autorius: Adel Khan Farooq Prodiuseriai: Lise Fearnley, Tonje Skar Reiersen Gamintojas: „Mikrofilm“

Turimų patirčių kompozicija
Turimų patirčių kompozicija #

2023 m. / Lenkija / 7 min. 24 sek.

Pora kartu praleidžia naktį. Moteris laisvai juda po butą. Vienintelė jai prieinama patalpa – jos partnerio tapybos studija. Švarus, monochrominis buto interjeras, abstraktūs kraujo spalvos paveikslai ir minkšta ryto šviesa, kupina ramybės ir netikrumo.

Režisierė Joanna Szlembarska Scenarijaus autorė: Joanna Szlembarska Prodiuseris: Likaon Gamintojas: -

Puikus ryšys
Puikus ryšys #

2023 m. / Danija, Vokietija / 4 min. 54 sek.

Kai vandenyno dugne pasirodo šviesolaidinis kabelis, mitinės būtybės susirenka į diskusiją: ar tai bus jų išsigelbėjimas? O gal šio daikto dantys tik pravirkdys?

Režisierius: Christen Bach Scenarijaus autoriai: Christen Bach, Elia Rediger Prodiuseriai: Blandina Stöhr, Liefke Knol Gamintojas: „RnR Animation“

Kaubojus Kevinas
Kaubojus Kevinas #

2022 m. / Danija / 6 min. 24 sek.

Kevinas su savo arkliu beveik atkeliavo pas damą, kuri jam atsiuntė meilės laišką. Kevinas trokšta pagaliau su ja susipažinti, bet meilė ne visada yra tokia, kokios tikimės.

Režisierė: Anna Lund Konnerup Scenarijaus autoriai: Anna Lund Konnerup, Marie Almine Jangmark, Emilie Kofoed Andersen, Joana Nobre Hauptman, Frederik Kjærsgaard Nielsen Prodiuserė: Lotte Kronborg Thomsen Gamintojas: „The Animation Workshop“

Brangi Mahsa
Brangi Mahsa #

2022 m. / Vokietija / 5 min. 15 sek.

Reaguojant į 22 metų Mahsos Jinos Amini žmogžudystę, įvykdytą Irano patrulių, filme pasakojama apie siaubingą žmonių ir ypač moterų situaciją Irane po Islamo revoliucijos. Ranka piešta animacija iliustruoja Ayedos Alavie eilėraštį.

Režisierius: Martin Pflanzer Scenarijaus autorė: Ayeda Alavie Prodiuseris: - Gamintojas: -

Neviltis
Neviltis #

2021 m. / Lenkija / 2 min. 0 sek.

Šis filmas yra kontempliacija apie vienatvę, izoliaciją ir bejėgiškumą. Pradėjau jį kurti per karantiną, 2021 m. pradžioje, kai Lenkijoje vyko moterų protestai.

Režisierė: Alicja Liss Scenarijaus autorė: Alicja Liss Prodiuserė: Alicja Liss Gamintojas: -

Rytų lietus
Rytų lietus #

2023 m. / Estija / 9 min. 7 sek.

Jei lietus lytų viduj, bet niekada lauke… Kur pradėtume ieškoti pastogės?

Režisierė: Milly Yencken Scenarijaus autorė: Milly Yencken Prodiuseris: Estijos dailės akademija Gamintojas: Estijos dailės akademija

Eva
Eva #

2022 m. / Estija, Kroatija / 15 min. 58 sek.

Per laidotuves lietus pila kaip iš kibiro. Daug raudų, per daug vyno, keletas genių ir pora sapnų, kurie užpildo tarpus.

Režisieriai: Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak Scenarijaus autorius: Morten Tšinakov Prodiuseriai: Kalev Tamm, Draško Ivezić Gamintojas: „Adriatic Animation“, „Eesti Joonisfilm“

Skaistalai – nepaprasta kelionė
Skaistalai – nepaprasta kelionė #

2022 m. / Suomija / 14 min. 55 sek.

18-mečiam suomiui-kosoviečiui Fatu tiesiog nueiti į parduotuvę kelia tiek pat streso kaip ekspedicija į Mėnulį: pirmą kartą viešumoje jis pasirodys su makiažu. Laimei, jo geriausia draugė Rai, autizmo spektro sutrikimą turinti jauna moteris, yra šalia ir įnirtingai palaiko jį kelyje.

Režisierė: Iiti Yli-Harja Scenarijaus autorė: Iiti Yli-Harja Prodiuseriai: Valtteri Munkki, Mikko Heino Gamintojas: „Side stories“

Dėl įrašo
Dėl įrašo #

2022 m. / Vokietija / 5 min. 27 sek.

Kino kūrėjų olimpinėse žaidynėse liejasi prakaitas ir kraujas. Geriausi atletai, surėmę pečius su įranga, visada pasiruošę maksimaliai atsiduoti tiek fiziškai, tiek protiškai. Jų malda: viskas dėl komandos – viskas dėl žiūrovų – viskas dėl įrašo.

Režisieriai: Gwenola Heck, Gregor Wittich, Ilya Lorenz Barrett Scenarijaus autoriai: Gregor Wittich, Ilya Lorenz Barrett, Gwenola Heck Prodiuseris: Alexander Knufinke Gamintojas: Badeno-Viurtembergo kino akademija

Didysis mažasis milžinas
Didysis mažasis milžinas #

2023 m. / Lenkija / 8 min. 16 sek.

Airiškos legendos apie Milžino pylimą adaptacija. Finas Makkūlas jau daugelį metų riksmais ginčijasi su savo škotu varžovu: kuris iš jų didesnis milžinas? Išerzintas Finas jau ketina kirsti jūrą ir stoti akistaton su nedraugišku milžinu. Kai reikalai ima slysti iš rankų, į pagalbą ateina Fino žmona Oana.

Režisierius: Jakub Bożydar Dolny Scenarijaus autorius: Jakub Bożydar Dolny Prodiuseris: Jakub Bożydar Dolny Gamintojas: -

Nuobodžiausia močiutė pasaulyje
Nuobodžiausia močiutė pasaulyje #

2022 m. / Vokietija / 7 min. 2 sek.

Greta turi pačią nuobodžiausią močiutę visame pasaulyje. Kai ji užsnūsta ant sofos, Greta sugalvoja žaisti močiutės laidotuves. Taip jos susiduria su anksčiau neiškilusiais klausimais viena kitai. Kas gi lieka, kai viską tenka palikti?

Režisierius: Damaris Zielke Scenarijaus autorius: Manuel Ostwald Prodiuseris: Jiayan Chen Gamintojas: „Fabian&Fred“

Gravitacija
Gravitacija #

2023 m. / Suomija / 8 min. 27 sek.

Du pasauliai susiduria dėl gravitacijos nepaisančios meilės. Ateina proto tamsa.

Režisierė: Heta Okkonen Scenarijaus autorė: Heta Okkonen Prodiuseriai: Mika Koskinen, Tomi Riionheimo Gamintojas: -

Slaptas gyvenimas
Slaptas gyvenimas #

2022 m. / Estija/ 8 min. 21 sek.

„Slaptas gyvenimas“ yra poetinė kelionė nuo traumos iki pirmųjų gijimo ženklų – pusė miško sudegė, o kita pusė vis dar žydi.

Režisieriai: Kadi Sink, Silver Strazdins, Sigrit Villido Scenarijaus autoriai: Kadi Sink, Silver Strazdins, Sigrit Villido Prodiuseris: Estijos dailės akademija Gamintojas: Estijos dailės akademija

Begalybė
Begalybė #

2023 m. / Vokietija / 6 min. 0 sek.

Du keliautojai prieina hipnotizuojantį vandens telkinį dykumoje. Vandens telkinys sukelia visa apimantį konfliktą: pasilikti ar keliauti toliau?

Režisierius: Daniel Maaß Scenarijaus autorius: Daniel Maaß Prodiuseris: Daniel Maaß Gamintojas: „Raumkapsel Animation“

Sultys
Sultys #

2022 m. / Vokietija / 4 min. 55 sek.

Mėsingi padarėliai turi išmokti dalytis sultingu pasauliu su mažais, įkyriais vabalais, kol visai neišdžiūvo.

Režisierė: Mona Keil Scenarijaus autoriai: Mona Keil, Lion Durst Prodiuserė: Isabella Braun Gamintojas: „Fabian&Fred“

Koliažas
Koliažas #

2022 m. / Turkija, Vokietija / 8 min. 35 sek.

Mergaitė paauga, jos pasaulis tampa sudėtingesnis. Ji pastebi ant žmonių veidų atsirandančias linijas, kurių anksčiau nematė. Kol ji stengiasi įžiūrėti slaptus gyvenimus kaimynų veiduose, jos pačios veidui sunkiai sekasi ignoruoti nepageidaujamą liniją iš vaikystės.

Režisierė: Gülce Besen Dilek Scenarijaus autorė: Gülce Besen Dilek Prodiuserė: Gülce Besen Dilek Gamintojas: „Fabian&Fred“

Operacija „LARP“
Operacija „LARP“ #

2023 m. / Estija / 9 min. 58 sek.

Kerštinga medžiotoja LARP (vaidmenų žaidimo) stovykloje ieško savo vyro meilužės. Tame pačiame miške kariškiai ieško pamestos raketos.

Režisierius: Mattias Mälk Scenarijaus autorius: Mattias Mälk Prodiuseris: Kalev Tamm Gamintojas: „Eesti Joonisfilm“

Degančios šviesos
Degančios šviesos #

2023 m. / Švedija / 3 min. 27 sek.

„Degančios šviesos“ – pikselių animacijos, mokslinės fantastikos muzikinis klipas apie merginą Stelą, kuri svajoja tapti kosmonaute ir tyrinėti galaktiką.

Režisierius: Arthur Izakowicz Scenarijaus autorius: Arthur Izakowicz Prodiuseriai: Christian Jonson, Arthur Izakowicz Gamintojas: „Droemland“

Vandens lopšinė
Vandens lopšinė #

2022 m. / Lenkija / 3 min. 39 sek.

Stop kadro, smėlio animacija sukurtas oficialus garsios lenkų folkloro grupės „Warsaw Village Band“ dainos „Water Lullaby“ (iš albumo „Waterduction“) vaizdo klipas. Vaizdo klipo gamyba užtruko 6 mėnesius.

Režisierius: Piotr Kaźmierczak Scenarijaus autorius: Piotr Kaźmierczak Prodiuseris: Piotr Kaźmierczak Gamintojas: -

Ugdyt ar palaužt
Ugdyt ar palaužt #

2022 m. / Vokietija / 8 min. 6 sek.

Animacinė dokumentika lakoniškais vaizdais pasakoja traumines protagonisto patirtis VDR globos sistemoje ir Torgau nepilnamečių kolonijoje.

Režisieriai: Mike Plitt, Falk Schuster Scenarijaus autorius: Mike Plitt Prodiuseris: Alexander Lahl Gamintojas: „MobyDok Medienproduktion“

Mano
Mano #

2022 m. / Danija / 6 min. 58 sek.

Pavargęs nuo aplaidumo, globėjiškas vyresnysis sūnus rūpinasi jaunėliu broliu ir stoja akistaton su nerūpestinga mama, o tai nulemia skubotą sprendimą.

Režisierius: Toke Madsen Scenarijaus autoriai: Anne Bomholt, Magnus Merklin Christensen Prodiuserė: Kristina Sletting Jensen Gamintojas: „The Animation Workshop“

META
META #

2022 m. / Vokietija / 3 min. 36 sek.

Animaciniame filmuke „Meta“ žaismingai ir eksperimentiškai gilinamasi į kaitos, ciklų, ryšių ir sąveikos temas. Siekiama parodyti, kad viskas susideda iš daugybės dalių ir kad mes visi esame susiję.

Režisierė: Antje Heyn Scenarijaus autorė: Antje Heyn Prodiuseris: „Protoplanet Studio“ Gamintojas: „Protoplanet Studio“

Raumenų širdys
Raumenų širdys #

2022 m. / Suomija / 5 min. 27 sek.

Muscleion planetai ir jos raumeningiems gyventojams gresia pavojus iš kosmoso. Vis tik tikrasis pavojus yra žymiai arčiau – žema mylimo draugo savivertė.

Režisieriai: Juho Maurinen, Santeri Laasanen Scenarijaus autoriai: Juho Maurinen, Santeri Laasanen Prodiuseriai: Juho Maurinen, Santeri Laasanen Gamintojas: -

Aš nebijau
Aš nebijau #

2022 m. / Norvegija, Vokietija / 7 min. 2 sek.

Žaisdamas slėpynių, Vania palieka šviesią svetainę ir įžengia į menkai apšviestą kiemą, kuriame yra pernelyg daug tamsių užkaborių, keistų šešėlių ir šnaresių. Kad įveiktų baimę, Vania pasiverčia pavojingu tigru!

Režisierė: Marita Mayer Scenarijaus autorė: Marita Mayer Prodiuseriai: Fabian Driehorst, Lillian Løvseth Gamintojai: „Fabian&Fred“, „Trollfilm“

Patrikas
Patrikas #

2022 m. / Lietuva / 10 min. 30 sek.

Tai draminė istorija apie drovų berniuką Patriką, gyvenantį vaikų namuose. Vieną dieną per ekskursiją zoologijos sode pamatęs papūgas jomis susižavi taip, kad pats atranda savyje daugiau spalvų ir laisvės būti savimi, o jį supantys žmonės supanašėja su kitais matytais gyvūnais. Net jei tai dar labiau apsunkina jo gyvenimą tarp bendraamžių, o į vaikų namus užėję įtėviai keistai žiūri į Patriką – jis išlieka ištikimas sau.

Režisierius: Meinardas Valkevičius Scenarijaus autorė: Kotryna Šeduikytė Prodiuserė: Akvilė Bliujūtė-Janušė Gamintojas: UAB „Meinart“

Katytės meilė
Katytės meilė #

2022 m. / Vokietija / 4 min. 0 sek.

Kieta katytė kviečia jus! Prisijunkite prie Katytės meilės pasaulio. Mėgaukitės geismo ir tinginystės šou! Pasilinksminkime su papais ir peniais. Aštrūs nagučiai, putojantys gėrimai ir drėkstantis kailiukas. Romantika yra kičas. Tačiau net ir labiausiai nuobodžiaujanti katytė gali įsimylėti.

Režisierė: Linda Krauss Scenarijaus autorė: Linda Krauss Prodiuserė: Linda Krauss Gamintojas: „Fabian&Fred“

Ryžiai su vištiena
Ryžiai su vištiena #

2023 m. / Lenkija / 1 min. 35 sek.

Ir vėl pritrūko kvapo lipant laiptais? Įgriso liekna figūra? Vemi, kai žiūri į veidrodį? Neturi laiko sportuoti? Puiku! „Turbo“ vištiena sukurta specialiai tau! Prisotinta baltymų, testosterono, švino, neapykantos ir geismo žudyti, o skonis kaip mėsos vyniotinio! Valgyk ir auk!

Režisieriai: Kamil Wójcik, Cat Kaczmarek Scenarijaus autoriai: Kamil Wójcik, Cat Kaczmarek Prodiuseriai: Kamil Wójcik, Cat Kaczmarek Gamintojas: -

RIM
RIM #

2022 m. / Vokietija / 6 min. 47 sek.

Veikėjas, mėgindamas įsigyti raktą, žadantį pabėgimą nuo niūraus išorinio pasaulio ir išlaisvinti protą, pamažu praranda ryšį su išoriniu pasauliu ir išsisklaido televizijos programoje.

Režisierė: Hagar Faibish Scenarijaus autorė: Hagar Faibish Prodiuserė: Hagar Faibish Gamintojas: -

Generolo kambarys
Generolo kambarys #

2022 m. / Danija / 7 min. 58 sek.

Tėvams nusprendus parduoti senuosius šeimos namus, berniukas susidurs su savo šaknimis, nusitrins ribos tarp praeities ir dabarties.

Režisierius: Georges Marion Scenarijaus autoriai: Georges Marion, Angsane Sallaud Pujade Renault, Axel Lawrence Nugaard Prodiuserė: Lotte Kronborg Thomsen Gamintojas: „The Animation Workshop“

Sesuo
Sesuo #

2022 m. / Lenkija / 12 min. 0 sek.

Dvi seserys keliauja per Debesų karalystę ieškodamos didžiojo medžio. Jų kelionė bus kupina kliūčių, pasiaukojimo, liūdesio, bet ir džiaugsminga. Artėdamos prie tikslo, jos taps artimesnės viena kitai ir sau pačioms. Filmas vaizduoja daugialypę seseriško ryšio dinamiką ir augimą.

Režisierė: Kasia K. Pieróg Scenarijaus autorės: Kasia K. Pieróg, Alice Gambara Prodiuseriai: Marcin Podolec, Wiktoria Podolec Gamintojas: „Yellow Tapir Films“

Lėta šviesa
Lėta šviesa #

2022 m. / Lenkija, Portugalija / 10 min. 58 sek.

Berniukas, kuris gimė aklas, staiga, būdamas septynerių, išvysta šviesą. Medicininė apžiūra atskleidžia, kad jo akys tokios tankios, kad 7 metus užtrunka, kol šviesa pro jas prasiskverbia ir pasiekia akies tinklainę, o vaizdas – sąmonę.

Režisieriai: Katarzyna Kijek, Przemysław Adamski Scenarijaus autoriai: Katarzyna Kijek, Przemysław Adamski Prodiuseriai: Piotr Szczepanowicz, Grzegorz Waclawek, Bruno Caetano, Katarzyna Kijek, Przemysław Adamski Gamintojai: „Animoon“, „COLA Animation“, „Kijek/Adamski“

Rotušės aikštė
Rotušės aikštė #

2023 m. / Vokietija / 8 min. 35 sek.

Bernardas dirba Rotušės aikštės metro stoties bilietų kasoje ir tarsi laukia kažko, ką pamiršo. Bet vieną dieną pasirodo mažytis tigriukas ir aukštyn kojomis apverčia tvarkingą Bernardo gyvenimą. Trumpas filmas apie netikėtą svečią, užknisančias radijo dainas ir troškimą gyventi!

Režisierius: Christian Kaufmann Scenarijaus autorius: Christian Kaufmann Prodiuserė: Paulina Larson Gamintojas: „Fabian&Fred“

Aukštyn kojom
Aukštyn kojom #

2023 m. / Latvija / 11 min. 28 sek.

Šikšnosparniukas Andulis atsikelia netinkamu laiku ir supranta, kad kitaip nei kitiems šikšnosparniams jam patinka saulės šviesa ir šiluma. Susidraugavęs su į save panašia pelyte, Andulis nustemba, kad jos namuose daiktai nėra aukštyn kojom kaip pas šikšnosparnius.

Režisierė: Dace Rīdūze Scenarijaus autorė: Dace Rīdūze Prodiuseris: Māris Putninsh Gamintojas: -

Daug geresnis
Daug geresnis #

2022 m. / Lietuva, Prancūzija / 13 min. 47 sek.

Vyras laukia tyrimų rezultatų. Jis tikisi blogiausio, bet tuo pat metu viliasi geriausio. Apimtas nerimo ir išsigandęs jis savaitę praleidžia nežinioje, nei čia, nei ten, bijodamas dalykų, kurie dar neįvyko.

Režisierė: Skirmanta Jakaitė Scenarijaus autorė: Skirmanta Jakaitė Prodiuserė: Agnė Adomėnė Gamintojas: „ART SHOT“

Vėjo užkalbėtojas
Vėjo užkalbėtojas #

2022 m. / Vokietija, Ekvadoras / 6 min. 30 sek.

Horizonto tolumoje užgimsta dainuojanti cikada. Jos skrydis trumpas, bet daina – amžina.

Režisierė: Fernanda Caicedo Scenarijaus autorė: Fernanda Caicedo Prodiuseris: Veimaro Bauhauzo universitetas Gamintojas: Veimaro Bauhauzo universitetas

Zoon
Zoon #

2022 m. / Vokietija, Prancūzija / 4 min. 25 sek.

Maži, švytintys padarėliai rujoja. Dvikojis miško bastūnas atranda geidulingą grupelę. Jis su kompanionais smaguriauja padarėliais ir netrukus prasideda šventė.

Režisierius: Jonatan Schwenk Scenarijaus autoriai: Jonatan Schwenk, Merlin Flügel Prodiuseris: Jonatan Schwenk Gamintojas: Jonatan Schwenk