2022 m. archyvas
Naujosios bangos animacija

Pernelyg pasikliaujame siužetu. Vis vienu ir tuo pat būdu brukame oksitociną į žiūrovo nervų sistemą. „Expanded Cinema“ dvasia norime, kad ir animacija pranoktų savo ribas. Norime, kad ji taptų kita medija: informacija, architektūra ir medžiaga. Norime, kad animacija gimtų be žmogaus prisilietimo. Norime stebėti jos prigimtį. Sąmoningai, ramiai, nevertindami. Šia programa kviečiame jus patirti fizinę animacijos esatį. Ar išdrįsite suabejoti jos egzistencija? Ar sutiksite, kad ji tikresnė už pačią tikrovę?

Stoka
Stoka #

10 min. 30 sek. / 2021 / Prancūzija

Benamis skaudžiai suklumpa ant grindinio ir valandų valandoms lieka sustingęs tokioje pozoje. Staigus žurnalisto susidomėjimas šiuo vyru įtraukia mus į groteskišką ir absurdišką žiniasklaidos sūkurį.

Režisierius: Marc Héricher Scenarijaus autorius: Marc Héricher Prodiuseris: Nicolas Schmerkin Gamintojas: „Autour de Minuit“

Nerimastingas kūnas
Nerimastingas kūnas #

5 min. 47 sek. / 2021 / Japonija, Prancūzija

Gyvi ir negyvi daiktai, geometrinės formos ir linijos. Kai visi šie dalykai susiduria, gimsta nauja kryptis.

Režisierius: Yoriko Mizushiri Scenarijaus autorius: Yoriko Mizushiri Prodiuseriai: Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron Gamintojai: „Miyu Productions“, „New Deer“

Varna
Varna #

2 min. 58 sek. / 2021 / JAV

Šioje animacijoje naudojamas dirbtinis intelektas, kuris šokėją paverčia varna. Rezultatas – pagavus ir įtikinamas kūrinys, sekantis trumpą varnos šokį postapokaliptiškai tuščiame peizaže iki varnos baigties. Pagal Duncano McDowallo ir Dorotea Saykaly trumpametražį filmą „Painted“.

Režisierius: Glenn Marshall Scenarijaus autorius: Glenn Marshall Prodiuseris: Michael O'Neill

Priešai
Priešai #

2 min. / 2022 /

„Priešai“ yra paskutinis apdovanojimų pelniusios kompanijos „Unity“ „Demo“ komandos projektas. Jis demonstruoja „Unity“ galimybes sukurti aukščiausios klasės skaitmeninius vaizdus.

Režisierius: Veselin Efremov Scenarijaus autorius: Veselin Efremov Prodiuseriai: Silvia Rasheva, Aleksander Karshikoff

Viską stebi maloningos mašinos
Viską stebi maloningos mašinos #

4 min. 13 sek. / 2021 / Jungtinė Karalystė

Šis eksperimentinis trumpametražis filmas, kurio pavadinimas perimtas iš amerikiečių poeto Richardo Brautigano 1967 m. eilėraščio („All Watched Over by Machines of Loving Grace“), yra apie technologijų fetišizavimą, sudievinimą ir buvimą apsėstam nuo jų. Nuolat lenktyniaudami dėl optimizavimo ir kompiuterizavimo, atsidavę šventosioms „augimo“ ir „progreso“ misijoms, dažnai nepastebime ir nenumatome, kokių nepageidaujamų pasekmių atneša siauraprotiškas mūsų intelektas.

Režisierius: Memo Akten Scenarijaus autorius: Memo Akten Prodiuseris: Memo Akten

Zangkom Redux
Zangkom Redux #

2 min. 16 sek. / 2020 / Nyderlandai

Tuščioje visatoje, ant vairo neturinčios transporto priemonės sklando figūra. Staiga tolumoje pasirodo toks pat nelaimėlis.

Režisierius: Maurice de Bruijne Scenarijaus autoriai: Randy Oost, Maurice de Bruijne Prodiuseriai: Fleur Knopperts, Denis Vaslin Gamintojas: „Anikey Studios“

Tartaras
Tartaras #

2 min. 37 sek. / 2021 / Argentina

Dievybė Tartaras. Užkariavimo ir destrukcijos jėga. Pasiims, ko tik panorės. Tartarui atrodo, kad jam viskas priklauso, todėl jis viską niekina. Tarnų titanų užduotis – primesti beatodairišką Tartaro valią be kaltės ar gėdos, nesiginčijant. Taip buvo era po eros, nuo laiko pradžios. Iki dabar, kada pirmykštės ašaros skelbia Amžinybės pabaigą.

Režisierius: Mariano Fernández Russo Prodiuserė: Carolina Cantero Gamintojas: „Clubcamping“

Labai, labai, nepaprastai
Labai, labai, nepaprastai #

12 min. 12 sek. / 2021 / Kinija, Prancūzija

Vaizduodamas virtualią valiutą ir skaitmeninį šlamštą, šis filmas diskutuoja, kaip produkcijos ir vartojimo virtualiame pasaulyje aktai sistemiškai sąveikauja su tikrove.

Režisierius: Guangli Liu Scenarijaus autorius: Guangli Liu

Tšandalacena
Tšandalacena #

7 min. 55 sek. / 2021 / Japonija, Švedija

„Tšandalacena“ žymi erą po Irevros periodo (postsinguliarumas) iki kvantinio portalo griūties. Fizinis pasaulis, kurio centras – Vakakusos kalnas Naros mieste Japonijoje, pamažu kinta į dirbtinio intelekto generuojamą simuliaciją. „Tšandalaceną“ įkūrė UKI-J4, sintetinis subjektas, kurį pagamino Oši šeima. Jis gali kisti kartu su šventuoju elniu, kuris gyvena Naroje. Juos sieja simbiotinis ryšys, nuolat harmoningai ir ramiai kintantis. Šiame kūrinyje vaizduojamas laiko eonas, per kurį simuliacija nušluoja fizinę karalystę.

Režisierius: AUJIK Scenarijaus autorius: AUJIK

Unspoken Words
Unspoken Words #

5 min. 36 sek. / 2022 / Jungtinė Karalystė, Lenkija

Tipografinis muzikos klipas Maxo Cooperio kūriniui „Symphony in Acid“. Sukurtas kaip generuojanti ir interaktyvi svetainė symphonyinacid.net. Ištraukose iš Ludwigo Wittgensteino „Loginio filosofinio traktato“ (1921) mąstoma apie kalbos ribas.

Režisieriai: Ksawery Kirklewski, Max Cooper Scenarijaus autoriai: Ksawery Kirklewski, Max Cooper